Detail kurzu

Faremní zpracování mléka na sýry a kysané mléčné výrobky

Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně

Popis kurzu

Získání nových poznatků z výroby sýrů a kysaných výrobků a pro ty, co si chtějí rozšířit svoji kvalifikaci.

Obsah kurzu

Základní složení kravského, kozího a ovčího mléka. Nutriční význam jednotlivých složek mléka. Vlivy působící na složení, vlastnosti a jakost mléka.
Bílkoviny mléka, rozdělení a vlastnosti. Vlivy působící na obsah bílkovin v mléce.
Mléčný tuk, zastoupení a původ mastných kyselin v mléčném tuku, stavba tukové globule.
Mléčný cukr, složení a vlastnosti. Vlivy působící na obsah laktózy.
Chemické, fyzikální, technologické a senzorické vlastnosti mléka.
Inhibiční látky v mléce, původ, význam, stanovení.

Zdroje mikrobiálního znečištění mléka. Hygienické zásady získávání mléka a jeho ošetřování po nadojení. Čištění a dezinfekce při výrobě mléka.
Patogenní mikroorganismy v mléce. Indikátorový význam sledování celkového počtu mikroorganismů a jednotlivých skupin bakterií v mléce.
Mikrobiologická jakost mléka z hlediska vad mléka a mléčných výrobků.
Bakterie mléčného kysání. Úloha kvasinek a plísní v mlékařství.

Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin.
Zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP.
Zásady správné výrobní a hygienické praxe.

Požadavky na mléko pro výrobu sýrů .
Vliv pasterace na výrobu sýrů.
Jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů.
Úprava mléka před sýřením.
Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
Solení sýrů.
Zrání sýrů.
Technologický postup výroby čerstvých sýrů.
Praktická výroba čerstvého sýru.

Požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků.
Vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků..
Čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami.
Smetanový zákys. Využití v mlékárenských technologiích.
Jogurtová kultura. Výroba jogurtů.
Acidofilní kultura. Výroba acidofilního mléka.
Kefírová kultura. Výroba kefíru.
Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků.
Technologický postup výroby jogurtu.
Technologický postup výroby kefíru.
Technologický postup výroby kyšky.

Cílová skupina

široká veřejnost, farmáři, zemědělci, výrobci mléčných výrobků

Kontaktní osoba

Zdenka Šobová
+420 545 135 218
sobova@mendelu.cz

Hodnocení




Organizátor