Detail kurzu
Základy vinařství
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně
Popis kurzu
Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.
Obsah kurzu
V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:
Složení a zrání hroznů
Vybavení vinařského provozu
Doprava a zpracování hroznů
Předfermentační úpravy
Biochemie alkoholové fermentace
Malolaktická fermentace
Oxid siřičitý
Školení, zrání a finalizace vín
Výroba bílého a růžového vína
Metody výroby červených vín
Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)
Výuka zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.
Druhý den v rámci exkurze navštívíme dva vinařské provozy, kde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 30 000 lahví ročně.
Cílová skupina
Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.
Hodnocení
Organizátor

Podobné kurzy
podle názvu a lokality