Detail kurzu
HYGIENICKÉ MINIMUM PRO PROVOZOVATELEA PRACOVNÍKY PRACUJÍCÍ V POTRAVINÁŘSTVÍ (restaurace, občerstvení, potravinářské prodejny, závodní kuchyně, školní kuchyně, výrobny potravin a pokrmů apod.), LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY NA PROVOZOVATELE POTRAVINÁŘSKÝCH Z
TSM, spol. s r.o.
Popis kurzu
Seminář je určen pro osoby pracující v oblasti
stravovacích služeb, při výrobě a prodeji potravin.
Cílem kurzu je seznámení se s požadavky v oblasti provozování
stravovacích služeb, prodeje a výroby potravin dle platné české a
evropské legislativy, se zásadami správné hygienické praxe a výrobní
praxe založené na principech systému bezpečnosti potravin.
Obsah semináře: Co je bezpečná potravina, úvod do
mikrobiologie, rizika a jejich následná prevence (mikrobiální = onemocnění
a otravy z potravin, fyzikální = poškození zdraví, chemická =
intoxikace – otravy z potravin), osobní hygiena, sanitace = čištění a
dezinfekce, deratizace, dezinsekce, hygienické požadavky na provozovny a
zařízení, požadavky na potraviny – příjem, manipulace, skladování,
dodržování teplotních řetězců, zpracování a uvádění výrobků do
oběhu, zavedení preventivního systému k zajištění zdravotní
nezávadnosti potravin, legislativa. Absolventi obdrží osvědčení
o absolvování kurzu hygienického minima.
S účinností od 1. 1. 2006 vstoupila na území Evropských společenství
plně v účinnost nařízení Evropského Parlamentu a Rady tj.
- č. 852/2004 Sb., o hygieně potravin
- č. 853/2004 Sb., kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro
potraviny živočišného původu
- č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci
úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské
spotřebě
- č. 882/2004, o úředních kontrolách
5. č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obečné zásady a
požadavky potravinového práva
6. č. 1935/2004, o materiálech a předmětech pro styk
s potravinami
7. č. 2073/2005, o mikrobiologických kritériích na
potraviny
8. č. 37/2005, o sledování teplot v přepravních a skladovacích
prostředcích, úložných a skladovacícíh prostorech pro hluboce zmrazené
potraviny určené k lidské spotřebě
9. č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům
Národní legislativa:
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně
některých souvisejících předpisů, ve znění pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 137/2004, o hygienických požadavcích na stravovací služby
ao o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky
závažných, která byla změněna vyhláškou 602/2006 Sb., platnost od
1. 1. 2007.
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších
předpisů.
Diskuse, dotazy.
Obsah kurzu
Seminář je určen pro osoby pracující v oblasti
stravovacích služeb, při výrobě a prodeji potravin.
Cílem kurzu je seznámení se s požadavky v oblasti provozování
stravovacích služeb, prodeje a výroby potravin dle platné české a
evropské legislativy, se zásadami správné hygienické praxe a výrobní
praxe založené na principech systému bezpečnosti potravin.
Obsah semináře: Co je bezpečná potravina, úvod do
mikrobiologie, rizika a jejich následná prevence (mikrobiální = onemocnění
a otravy z potravin, fyzikální = poškození zdraví, chemická =
intoxikace – otravy z potravin), osobní hygiena, sanitace = čištění a
dezinfekce, deratizace, dezinsekce, hygienické požadavky na provozovny a
zařízení, požadavky na potraviny – příjem, manipulace, skladování,
dodržování teplotních řetězců, zpracování a uvádění výrobků do
oběhu, zavedení preventivního systému k zajištění zdravotní
nezávadnosti potravin, legislativa. Absolventi obdrží osvědčení
o absolvování kurzu hygienického minima.
S účinností od 1. 1. 2006 vstoupila na území Evropských společenství
plně v účinnost nařízení Evropského Parlamentu a Rady tj.
- č. 852/2004 Sb., o hygieně potravin
- č. 853/2004 Sb., kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro
potraviny živočišného původu
- č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci
úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské
spotřebě
- č. 882/2004, o úředních kontrolách
5. č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obečné zásady a
požadavky potravinového práva
6. č. 1935/2004, o materiálech a předmětech pro styk
s potravinami
7. č. 2073/2005, o mikrobiologických kritériích na
potraviny
8. č. 37/2005, o sledování teplot v přepravních a skladovacích
prostředcích, úložných a skladovacícíh prostorech pro hluboce zmrazené
potraviny určené k lidské spotřebě
9. č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům
Národní legislativa:
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně
některých souvisejících předpisů, ve znění pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 137/2004, o hygienických požadavcích na stravovací služby
ao o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky
závažných, která byla změněna vyhláškou 602/2006 Sb., platnost od
1. 1. 2007.
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších
předpisů.
Diskuse, dotazy.
Cílová skupina
Veřejný kurz
Kontaktní osoba
Ing. Irena Spirová, LL.M
+420 517 333 699
info@tsmvyskov.cz
Hodnocení
Organizátor
Podobné kurzy
podle názvu a lokality