Detail kurzu

Popis kurzu

Účastníci kurzu si zopakují všechna základní pravopisná pravidla češtiny, zjistí, ve které oblasti mají případné slabiny, a dozvědí se o pravopisných novinkách. Zvláště důkladně budou vyloženy a procvičeny jevy, v nichž se nejčastěji chybuje. Účastníci kurzu budou samozřejmě seznámeni s nejnovějšími spolehlivými zdroji informací o pravopisu (online i knižními).

Obsah kurzu

V kurzu systematicky probereme základní pravopisné oblasti:

● psaní i/y: neznámá nebo méně známá („neškolní“) vyjmenovaná a cizí slova, složitější případy koncovek,

● psaní s/z: základní pravidla a slova, která se jim vymykají, písmeno s/z jako nositel stylové charakteristi­ky slova,

● psaní velkých písmen: pravidla vs. úzus, tlak marketingu, všeobecně rozšířené chyby,

● psaní spřežek a cizích slov: hlavní tendence ve spřahování a počešťování slov, nesystémové jevy,

● psaní interpunkčních znamének: základní i složitější pravidla pro umisťování větných čárek a dalších znamének (pomlčka, spojovník, uvozovky aj.), psaní výčtů,

● psaní zkratek a značek.

Všechny jevy budou vyloženy a procvičeny v přirozených kontextech (krátké texty na různá témata). Účastníci kurzu budou mít možnost zeptat se na cokoliv z vlastní jazykové praxe, a to v průběhu kurzu i po jeho skončení (včetně e-mailových konzultací). Zároveň platí, že nikdo nebude vyvoláván a „zkoušen“, aby kurz probíhal v příjemné atmosféře, bez jakékoliv stopy stresu.

Cílová skupina

Kurz je určen všem, kterým záleží na pravopisné úrovni jejich textů bez ohledu na textový žánr (e-mail, PR-článek, tisková zpráva, vědecká práce aj.). Výklad je koncipován tak, aby byl přínosný jak pro ty, kteří mnohá pravopisná pravidla už zapomněli, tak pro ty, kteří chybují pouze ve zvláště obtížných jevech (interpunkce, velká písmena apod.).

Kontaktní osoba

Šárka Moravcová
+420 545 135 207
odov.icv@mendelu.cz

Hodnocení




Organizátor