Základy vinařství

Základní informace
Přihlásit se na kurz

Popis kurzu

Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.

Cílová skupina

Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.

Obsahová náplň

V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:

Složení a zrání hroznů
Vybavení vinařského provozu
Doprava a zpracování hroznů
Předfermentační úpravy
Biochemie alkoholové fermentace
Malolaktická fermentace
Oxid siřičitý
Školení, zrání a finalizace vín
Výroba bílého a růžového vína
Metody výroby červených vín
Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)

Výuka zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.

Druhý den v rámci exkurze navštívíme dva vinařské provozy, kde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 30 000 lahví ročně.

Termíny kurzů

Otvírá se podle zájmu.

Kontakt a místo konání

Kontaktní údaje
Zdeňka Šobová
tel:
+420 545 135 *** Zobrazit

e-mail:
odov.icv@... Zobrazit


Adresa
Zemědělská 5, 61300 Brno

O organizátorovi

Kontaktní údaje
tel:
+420 545 135 *** Zobrazit

e-mail:
czv@... Zobrazit

web: www.icv.mendelu.cz/cz

Adresa
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně
Zemědělská 5, Brno Zobrazit na mapě

Hodnocení kurzu

(hlasujte)