Detail kurzu

Popis kurzu

Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.

Obsah kurzu

V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:

Složení a zrání hroznů
Vybavení vinařského provozu
Doprava a zpracování hroznů
Předfermentační úpravy
Biochemie alkoholové fermentace
Malolaktická fermentace
Oxid siřičitý
Školení, zrání a finalizace vín
Výroba bílého a růžového vína
Metody výroby červených vín
Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)

Výuka zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.

Druhý den v rámci exkurze navštívíme dva vinařské provozy, kde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 30 000 lahví ročně.

Cílová skupina

Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.

Kontaktní osoba

Zdeňka Šobová
+420 545 135 218
odov.icv@mendelu.cz

Hodnocení




Organizátor