Detail kurzu

Popis kurzu

Kurz je určen zájemcům o malovýrobu sýrů na farmách či v domácích podmínkách. Naučíte se porozumět mléku, práci s čistými mlékařskými kulturami, se syřidly. Porozumíte jednotlivým technologickým procesům při zpracování mléka s důrazem na objasnění problematiky výroby zrajících sýrů.

Obsah kurzu

Obsah: Mléko jako surovina pro sýrařskou výrobu. Úprava mléka před sýřením. Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla. Zpracování sýřeniny. Solení sýrů. Zrání sýrů – ošetřování sýrů před zráním (ošetřování ochrannými nátěry, voskování) a v průběhu zracího procesu. Využití čistých mlékařských kultur při výrobě sýrů. Nejčastější vady sýrů.

Praktická výroba sýrů. Možnosti zpracování syrovátky.

Na kurzu se naučíte porozumět mléku jako velmi variabilní surovině, práci s čistými mlékařskými kulturami, práci se syřidly, předcházet nejčastějším vadám sýrů. Porozumíte jednotlivým technologickým procesům při zpracování mléka s důrazem na objasnění problematiky výroby zrajících sýrů.

Cílová skupina

Kurz je určen všem zájemcům o malovýrobu sýrů na farmách či v domácích podmínkách.

Kontaktní osoba

Zdeňka Šobová
+420 545 135 218
odov.icv@mendelu.cz

Hodnocení




Organizátor