Detail kurzu

Popis kurzu

Kurz Vám umožní získat základní znalosti o pěstování révy v podmínkách ČR. Získáte přehled o druzích a odrůdách révy, o stavbě révového keře, řezu a vedení, včetně základních chorob a škůdců. Teoretická výuka prvního a druhého dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami odrůd přímo ve vinici cca 500 metrů od výukové místnosti.

Obsah kurzu

V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:

Čeleď Vitaceae (révovité) a popis některých významných botanických druhů (Systematické zařazení rodu Vitis; Využití botanických druhů ve vinohradnictví a šlechtění révy; Klasifikace odrůdového sortimentu révy vinné). Morfologie révy (Základní morfologické popisy jednotlivých částí révy vinné, ampelografie). Fenologická stádia (fenofáze) révy vinné (Vývojový cyklus révy během roku). Zelené práce u révy vinné (Význam těchto pracovních operací pro růst a zrání hroznů). Pěstitelské tvary a řez révy vinné (Dělení a různé možnosti řezu; Typy běžně používaných pěstitelských tvarů). Dělení odrůd révy vinné a stručný popis vybraných odrůd (Dle použití – podnožové, moštové stolní; dle barvy – bílé, červené, modré a šedé; botanicky – klasické a PIWI). Ochrana révy vinné (základní choroby a škůdci).

Praktická část se uskuteční ve vinici ZF Mendelu, Ústavu vinohradnictví a vinařství, kde se pěstuje celá řada odrůd: zapsaných v odrůdové knize ČR, včetně odrůd pěstovaných mimo tento registr, např. odrůdy interspecifické (PIWI), historické a stolní. Odrůdy budou ukázány, ampelograficky popsány a ochutnány

Cílová skupina

Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařům a pracovníkům ve vinohradnicko-vinařském oboru.

Kontaktní osoba

Zdeňka Šobová
+420 545 135 218
odov.icv@mendelu.cz

Hodnocení




Organizátor