Detail kurzu

CONTROLLING PRO PODNIKOVÝ MANAGEMENT

1. VOX a.s.

Popis kurzu

Jaký je vztah řízení výkonnosti podniku z pozice vlastníků a z pozice managementu? Jaké manažerské výsledovky je vhodné pro potřeby ekonomického řízení sestavovat? Jak a proč se liší měření zisku opakovaných produktů a zakázkové činnosti? Jaký je obsah a členění nákladů pro potřeby ekonomického řízení? Jaké informace potřebuje manažer pro správné posouzení ziskovosti produktů a zákazníků? Jak souvisí kalkulace nákladů a stanovení ceny produktů a zakázek? Jak vhodnými propočty vyjádřit náklady produktů a zakázek? Jaké metody se používají při alokaci nepřímých nákladů? Jak zdokonalit plánovací proces? Kde jsou největší odchylky mezi podnikovými cíli a skutečnými výsledky, jak jim předejít? Jak řídit zisk a likviditu firmy? Jak účinně transformovat celopodniková hodnotová kritéria do systému řízení podnikových útvarů? Jak motivovat jednotlivé útvary, aby se chovaly podnikatelsky, ale zároveň svou iniciativou přispívaly k co nejlepším výsledkům podniku jako celku?

Obsah kurzu

ODBORNÁ GARANTKA: prof. Ing. Jana Fibírová, CSc.

Účinnost systému řízení firmy závisí na propojení jejího vrcholového řízení s řízením managementu na vnitropodnikových úrovních řízení. Úkolem controllingových informací je nejen hledat základní příčiny a faktory vývoje nákladů, výnosů a zisku, peněžních toků, ale i sledovat je takovým způsobem, aby bylo možné jejich vyhodnocení, zjištění příčin odchylek skutečného a předem stanoveného vývoje, určení odpovědnosti za tento vývoj. Předmětem zájmu je vytvoření komplexního systému informací, který podporuje rozhodování v několika základních průřezech řízení – po linii výkonů, procesů a odpovědnosti.

22. 5. 2017 (Po); 9:00–17:00 – OBSAH, POJETÍ A ČLENĚNÍ CONTROLLINGOVÝCH INFORMACÍ (ŘEŠENÍ DÍLČÍCH PŘÍKLADŮ) – prof. Ing. Jana Fibírová, CSc. Začlenění controllingu v podniku (vztah controllera a manažera, treasurera a controllera) – vypovídací schopnost koncepčně odlišných výsledovek pro vlastníky a management – manažerské výsledovky a jejich propojení s rozpočty středisek, kalkulací produktů – odlišnosti měření zisku opakovaných produktů a zakázkové činnosti – základní faktory a kritéria řízení efektivnosti, účinnosti a hospodárnosti procesu tvorby výkonů – pojetí a členění nákladů pro potřeby ekonomického řízení.

23. 5. 2017 (Út); 9:00–17:00 – CONTROLLING PRODUKTŮ A ZÁKAZNÍKŮ (ŘEŠENÍ DÍLČÍCH PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ) – doc. Ing. Jaroslav Wagner, Ph.D. Controllingové informace pro rozhodování o ziskovosti výkonů a zákazníků – sestavení kalkulace nákladů výkonu a zakázky – principy a metody alokace nákladů (volba rozvrhových základen, přiřazování nákladů servisních útvarů, alokace na základě aktivit ABC) – význam kalkulace při cenotvorbě a vyjednávání o ceně se zákazníkem.

24. 5. 2017 (St); 9:00–17:00 – MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ A ŘÍZENÍ PO LINII ODPOVĚDNOSTÍ (ŘEŠENÍ KOMPLEXNÍ PŘÍPADOVÉ STUDIE) – prof. Ing. Bohumil Král, CSc. Manažerské účetnictví a řízení po linii odpovědnosti: Cíle odpovědnostního řízení a úloha manažerského účetnictví při naplňování těchto cílů – vztah organizační a ekonomické struktury podniku – typy odpovědnostních středisek a principy jejich řízení – centralizace a decentralizace v odpovědnostním řízení – aplikace hodnotových nástrojů a kritérií v odpovědnostním řízení.

25. 5. 2017 (Čt); 9:00–17:00 – SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ, ŘÍZENÍ PENĚŽNÍCH TOKŮ A LIKVIDITY (ŘEŠENÍ PŘÍPADOVÉ STUDIE) – Ing. Kateřina Knorová MBA Systém plánů a rozpočtů (základní cíle, otázky tvorby a využití, časová dimenze) – vztah hlavního podnikového rozpočtu (rozpočetní výsledovka, rozvaha a cash flow) a dílčích rozpočtů – obsah ekonomických kritérií velitelského rozpočtu – transformace podnikových plánů a rozpočtů na nižší úrovně – přímá a nepřímá metoda sestavení rozpočtu peněžních toků, jeho podrobnější členění – řízení solventnosti a likvidity.

TEST IES

Cílová skupina

Kurz je určen v prvé řadě pro ekonomické a finanční manažery a vedoucí controllingových oddělení, kteří se podílí na ekonomickém řízení podniků a přípravě ekonomických informací pro jednatele a manažery firem. Přínosný může být také pro ředitele a vyšší management menších a středních podniků, u kterých je ekonomické řízení součástí jejich práce.

Kurz je připraven jako mírně pokročilý a předpokládá základní znalosti v oblasti podnikového managementu a reportingu, s oporou v účetním myšlení. Případové studie a příklady ukazují možnosti implementace controllingových nástrojů v nefinančních podnicích, tzn. ve výrobních a obchodních podnicích, v podnicích poskytujících nefinanční služby, neboli v podnicích, jejichž hlavní výdělečnou činností je tvorba výkonů a jejich prodej zákazníkům.

Poznámka k ceně

kód: 1703560 - 9 790 Kč + DPH Základní cena, kód: 170356A - 18 601 Kč + DPH cena pro 2 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 170356B - 26 433 Kč + DPH cena pro 3 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 170356C - 33 286 Kč +

Kontaktní osoba

Jana Pružinová
+420 226 539 670
vox@vox-kurzy.cz

Hodnocení




Organizátor