Detail kurzu

Konference: DAŇOVÝ ŘÁD 2017 – XVII. ročník procesního daňového práva

1. VOX a.s.

Popis kurzu

Konference s mnohaletou tradicí je zaměřená na správu daní. Již tradičně se bude zabývat nejaktuálnějšími spornými otázkami mezi daňovými subjekty a státní správou.

V letošním sedmnáctém ročníku podchytíme tradičně aktuální témata, která jsou předmětem diskuzí odborné veřejnosti. Pokračujeme v tradici předcházejících dvou ročníků, kdy u vybraných témat nabízíme namísto samostatného přednášejícího dva lektory z „opačných stran barikády“ (soudce, daňový poradce, pracovník státní správy) pro zajištění více úhlů pohledu na danou problematiku.

Do styku se státní správou se čím dál častěji prosazuje elektronická komunikace. Zatímco v loňském ročníku jsme se věnovali praktickému dopadu kontrolních hlášení po cca roce jejich provozu, letos zhodnotíme obdobným způsobem zkušenosti ze zavedení elektronické evidence tržeb a hovořit budeme i o dalších očekávaných změnách v elektronické komunikaci se státní správou. Velmi diskutovanou oblastí jsou limity, které má státní správa pro zadávání povinností daňovým subjektům v případech, kdy je zákony blíže nedefinují či zakotvují pouze obecnou formou. Jedná se o náplň, rozsah a závaznost metodických pokynů, formulářů či forem podání. Pohled daňového poradce a soudce bude zajisté doplněn diskuzí přítomných pracovníků státní správy.

Zajišťovací příkazy, které jsou vydávány ještě před vyměřením či doměřením daně, mohou mít pro některé daňové subjekty likvidační důsledky, proto se zamyslíme nad jejich dopady i možnými postupy daňových subjektů i správců daně v případě, že je oprávněnost jejich vydání zpochybněna.

Podání dodatečných daňových přiznání v průběhu daňové kontroly je nepřípustné, přesto se v takovém případě jejich obsahem finanční úřad zabývá a použije je při doměření daně. Možným dopadům takovéhoto postupu je věnována jedna z dalších přednášek.

Při prověřování zákonnosti napadaných rozhodnutí obvykle nadřízený orgán posuzuje odvolání, které následně bývá přezkoumáváno soudem. Otázkami možnosti soudu zrušit nejen rozhodnutí o odvolání, ale i prvostupňové rozhodnutí a problematikou dvojinstančnosti daňových řízení se bude zabývat příspěvek soudkyně Nejvyššího správního soudu.

Cílem konference je výměna názorů ze všech zúčastněných stran, proto kromě daňových poradců přednáší i zástupci finančních orgánů, Nejvyššího správního soudu apod.

Na základě mnohostranného pohledu předpokládáme tradičně plodnou diskuzi u jednotlivých témat. Účast na odborné debatě proto také předběžně přislíbila paní Mgr. Simona Hornochová, bývalá náměstkyně MF ČR a daňová poradkyně, dále JUDr. Petra Nováková Ph.D., členka legislativní rady vlády a JUDr. Ondřej Moravec, Ph.D., advokát se specializací na ústavní právo a daně.

Obsah kurzu

ODBORNÝ GARANT: Ing. Zdeněk Burda

  1. den:
  2. 11. 2017; 9:00–16:00

9:00–11:00 – Limity možností finančních orgánů ukládat povinnosti či přiznávat práva daňovým subjektům nad rámec textu zákona (metodické pokyny, formuláře, formy podání)

  • JUDr. PhDr. Karel Šimka, LL.M., Ph.D. a Ing. Zdeněk Burda

11:30–13:00 – Novinky v elektronické identifikaci a komunikaci

  • MVDr. Milan Vodička

14:00–16:00 – Zajišťovací příkazy a následný postup

  • Ing. Jan Rambousek

2. den: 14. 11. 2017; 9:00–16:00 9:00–11:00 – Elektronická evidence tržeb po necelém roce její praktické aplikace

  • Ing. Tomáš Hajdušek a Ing. Jiří Fojtík

11:30–13:00 – Dodatečné daňové přiznání podané v průběhu kontroly

  • Ing. Miloslav Kopřiva

14:00–16:00 – Pravidla pro rušení rozhodnutí odvolacích orgánů a zároveň prvostupňových orgánů, dvojinstančnos­t řízení

  • JUDr. Barbara Pořízková

Cílová skupina

Pro daňové a účetní poradce, pracovníky státní správy a další odbornou veřejnost.

Poznámka k ceně

kód: 1707630 - 4 099 Kč + DPH Základní cena, kód: 170763X - 1 997 Kč + DPH cena pro pracovníky státní správy a samosprávy, kód: 170763A - 7 788 Kč + DPH cena pro 2 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 170763B - 11 067 Kč + DPH cena pro

Kontaktní osoba

Jana Pružinová
+420 226 539 670
vox@vox-kurzy.cz

Hodnocení




Organizátor