Detail kurzu

Zákoník práce, novely dalších pracovněprávních předpisů a nová soudní rozhodnutí

1. VOX a.s.

Popis kurzu

Po absolvování semináře budete znát změny, které přinesl letošní rok v oblasti pracovního práva. I kdyby nebyla nakonec schválena velká (koncepční) novela zákoníku práce, došlo v letošním roce k přijetí celé řady důležitých změn, které ovlivní činnost a praxi zaměstnavatelů. Současně budou účastníci seznámeni s novými a důležitými soudními rozhodnutími (zejm. Nejvyššího soudu), která jsou v poslední době dosti překvapivá a často i protichůdná a vyznat se v celé oblasti je čím dál složitější. Pokud by naopak legislativní proces ohledně velké novely zákoníku práce pokračoval a bylo tak pravděpodobné, že začne platit, bude novele pochopitelně věnována podstatná část semináře.

Lektor vás seznámí s nejčastějšími chybami, kterých byste se měli vyvarovat při své personální praxi a tím zabránit možným sankcím, ať již ze strany samotných zaměstnanců, tak kontrolních orgánů. V rámci výkladu bude zohledněna i novela zákoníku práce, která významně dopadá na pravidla propouštění zaměstnanců.

Obsah kurzu

PŘEHLED VEŠKERÝCH ZMĚN V OBLASTI PRACOVNÍHO PRÁVA: Současná situace – pokud jde o změny pracovněprávních předpisů – nepřehledná, neboť několika novelami se měnila i pravidla v zákoně o inspekci práce a zákona o zaměstnanosti. Účastníci budou seznámeni s přehledem všech změn a okamžikem, kdy takové změny začnou platit.

ROZSÁHLÉ ZMĚNY V OBLASTI PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽEB: S účinností od 1.11.2017 začnou platit významně změněná pravidla v oblasti pracovnělékařských služeb, například pokud jde o realizaci zdravotních prohlídek, nutnost vyřizovat výpisy ze zdravotnické dokumentace coby podklad pro vydání lékařského posudku. Dojde i ke změně povinné úhrady za vstupní lékařskou prohlídku, kdy již nebude možné, aby si takové náklady nesl sám zaměstnanec.

Tato negativní změna pro zaměstnavatele bude vyvážena tím, že provedení vstupní prohlídky bude možné realizovat až před nástupem do práce (nikoliv již uzavřením pracovní smlouvy, jak tomu je nyní). Novela povede i k tomu, že by prakticky každý zaměstnavatel měl uzavřít dodatek ke smlouvě s poskytovatelem pracovnělékařských služeb (tzv. závodním lékařem), zejména v oblasti možného zapojení dalších lékařů vyhotovujících posudky (které bude podmíněno právě ujednáním ve smlouvě) nebo vymezením případů, kdy lékař nebude vyžadovat výpisy ze zdravotnické dokumentace (nově bude více záležet na uvážení lékaře a je vhodné si za účelem snížení administrativy a nákladů takové případy vymezit ve smlouvě).

SOUKROMÍ ZAMĚSTNANCŮ NA PRACOVIŠTI: Podle současného zákoníku práce nesmějí zaměstnavatelé narušovat soukromí zaměstnanců na pracovišti. Za takové narušení může být považovaný třeba i kamerový systém, GPS sledování služebních vozidel nebo monitoring emailů. I když se tato úprava nemění, nově (od 29.7.2017) mohou tuto oblast, respektive narušení soukromí, trestat i inspektoráty práce, neboť došlo k novele zákona o inspekci práce. Vedle Úřadu pro ochranu osobních údajů (některé monitoringy naplňují definici zpracování osobních údajů) tak bude v této – velmi nejasné – oblasti další státní orgán se sankčními pravomocemi.

NOVÁ OMEZENÍ PŘI SPOLUPRÁCI S AGENTURAMI PRÁCE: Pro zaměstnavatele, kteří spolupracují s agenturami práce (jsou tedy z pohledu zákoníku práce uživateli) mohou nastat po 29.7.2017 kom­plikace, neboť nově není možné, aby byl určitý zaměstnanec přidělen současně ze strany dvou agentur, respektive aby pro zaměstnavatele (uživatele) pracoval jako jeho kmenový a současně i agenturní zaměstnanec. Pro vyloučení možného postihu pokutou tak bude nutné nastavit procesy, aby k takovému duálnímu přidělení (paralelnímu zaměstnání) nedocházelo. Bude vhodné i upravit smluvní dokumentaci s agenturou, respektive samotnými zaměstnanci.

PŘEHLED AKTUÁLNÍ JUDIKATURY SOUDŮ: V rámci semináře budou představena a vysvětlena aktuální soudní rozhodnutí, zejména v oblasti propouštění zaměstnanců, spolupráce s OSVČ, převádění zaměstnanců na jinou práci nebo vydávání lékařských posudků.

VELKÁ NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE: Hojně diskutovaná a kritizovaná novela zákoníku práce (která měla původně začít platit už 1.7.2017) stále nebyla schválena v rámci Poslanecké sněmovny PČR a vše nasvědčuje, že se již nestihne – s ohledem na podzimní volby – projednat. Pokud by se legislativní proces opět rozběhl a tento předpoklad změnil, bude detailnímu představení novely věnována podstatná část semináře.

Cílová skupina

Seminář ocení zejména členové managementu, HR ředitelé a další pracovníci HR oddělení a zaměstnanci právních oddělení společností.

Poznámka k ceně

kód: 1707760 - 2 090 Kč + DPH Základní cena, kód: 170776A - 3 971 Kč + DPH cena pro 2 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 170776B - 5 643 Kč + DPH cena pro 3 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 170776C - 7 106 Kč + DPH

Kontaktní osoba

Jana Pružinová
+420 226 539 670
vox@vox-kurzy.cz

Hodnocení




Organizátor