Detail kurzu

Zákon o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Ludmila Novotná, vzdělávací agentura PROFESIM

Popis kurzu

Cílem semináře je seznámit účastníky se zákonem č. 13/1997 Sb., ve znění pozdějších předpsisů, s novelizací zákona a aktuální judikatury – dopady novelizace občanského zákoníku do právní úpravy pozemních komunikací.

Obsah kurzu

Právní úprava pozemních komunikací se zaměřením na přímou aplikaci poznatků při vedení správního řízení vedeného ve věci účelových a místních komunikací a správních deliktů v této oblasti, poslední novelizace zákona a aktuální judikatura – dopady novelizace občanského zákoníku do právní úpravy pozemních komunikací.

► Kategorizace a zatřídění místních komunikací a změny jejich statutu. – Pozemní komunikace jako stavba. – Vydání rozhodnutí o zařazení pozemní komunikace do kategorie místní komunikace – praktická aplikace.

► Místní komunikace: – jejich vznik; – evidence; – vlastnictví a práva a povinnosti jejich vlastníků; – právní spory spojené s místními komunikacemi.

► Místní komunikace: – řízení o zřízení věcného břemene pro stavbu místní komunikace, – vyvlastňovací řízení pro budoucí stavbu místní komunikace.

► Účelové komunikace: – jejich právní status, – vznik, – evidence, – vlastnictví a práva a povinnosti jejich vlastníků.

► Účelové komunikace – správní řízení vedená ve věci účelových komunikací.

► Výkon státního odborného dozoru.

► Postup při projednávání přestupků a jiných správních deliktů – aplikace zákona o přestupcích a správního řádu. – Specifika dokazování. – Formální náležitosti rozhodnutí. – Materiální stránka rozhodnutí. – Zkušenosti ze soudního přezkumu. – Vydání rozhodnutí v řízení o přestupku – praktická aplikace. – Judikatura.

Cílová skupina

Veřejný kurz

Kontaktní osoba

Ludmila Novotná
+420 603 717 305
novotna@profesim.cz

Hodnocení




Organizátor