Detail kurzu

Stavební zákon po jeho velké novele v praxi – přinesla novela očekávané zjednodušení v přípravě staveb?

1. VOX a.s.

Popis kurzu

Seminář bude věnován výkladu novely stavebního zákona se zaměřením na problémy, které přinesla aplikační praxe. Novela stavebního zákona s účinností od 1. ledna tohoto roku má výrazné dopady na přípravu staveb z hlediska investorů a dalších subjektů pohybujících se v této oblasti, ale též na činnosti správních orgánů, zejména stavebních úřadů a orgánů územního plánování. Tato novela zavedla nové pojetí společného řízení, které je možné (na rozdíl od předchozí právní úpravy) vést nejen u staveb v působnosti obecných stavebních úřadů, ale též u staveb v působnosti některých speciálních stavebních úřadů a u významných energetických staveb v působnosti jiného stavebního úřadu. Společné řízení je možno vést jak pro jednotlivé stavby, tak pro soubor staveb, a to i v případě, že v souboru staveb jsou stavby v působnosti různých stavebních úřadů. Tato změna vyžaduje zajistit koordinaci v území. K tomu slouží závazné stanovisko orgánu územního plánování, což způsobilo výrazný nárůst činnosti těchto úřadů.

Novela má dopad též do kolaudace staveb. Některé stavby, jež bylo možno užívat na základě oznámení, se dnes nekolaudují, což v praxi způsobilo problémy zejména ve vztahu ke vkladu do katastru nemovitostí. Určité typy staveb vyžadují pro užívání kolaudační souhlas. Pokud kolaudační souhlas není možno vydat, vede se kolaudační řízení.

Současně se stavebním zákonem bylo novelizováno dalších 44 právních předpisů, z nichž nejrozsáhlejší byl zákon o posuzování vlivů na životní prostředí. Posluchači na semináři obdrží informace, jaké tyto změny mají dopady na přípravu staveb. Proces posuzování vlivů na životní prostředí pro stavební záměry je možné „integrovat“ do územního nebo do společného řízení.

Cílem novely stavebního zákona a souvisejících předpisů bylo urychlit přípravu staveb, zejména pak povolovacích procesů. Naplnilo se původní očekávání? S jakými problémy se setkávají investoři a správní orgány? Jaké nedostatky novely odhalila praxe? Na tyto a na další otázky dostanete odpověď na semináři.

Obsah kurzu

  • nové povolovací procesy a jejich uplatňování v praxi,
  • závazná stanoviska orgánů územního plánování a stavební úřad jako dotčený orgán,
  • navazující řízení a změny v procesu EIA,
  • územní řízení, územní řízení s posouzením vlivů na životní prostředí,
  • společné řízení, společné řízení s posouzením vlivů na životní prostředí,
  • záměry nevyžadující ohlášení ani stavební povolení, ohlašované záměry,
  • stavební řízení, změna stavby před dokončením a nepodstatná odchylka,
  • kolaudace staveb a zvláštní způsoby užívání.

Dotazy a diskuze.

Cílová skupina

Seminář je určen pro odbornou veřejnost, zejména pro investory, projektanty a inženýrské organizace. Vhodný je také pro pracovníky stavebních úřadů.

Poznámka k ceně

kód: 1808040 - 2 290 Kč + DPH Základní cena, kód: 180804A - 4 351 Kč + DPH cena pro 2 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 180804B - 6 183 Kč + DPH cena pro 3 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 180804C - 7 786 Kč + DPH

Kontaktní osoba

Jana Pružinová
+420 226 539 670
vox@vox-kurzy.cz

Hodnocení




Organizátor