Detail kurzu

Zákon o odpadech a zákon o obalech - nové vyhlášky v oblasti nakládání s odpady

Ludmila Novotná, vzdělávací agentura PROFESIM

Popis kurzu

Cílem je seznámit účastníky se zákonem č. 185/2001 Sb. (o odpadech) a zákonem č. 477/2001 Sb. (o obalech) a novými vyhláškami v oblasti nakládání s odpady.

Obsah kurzu

Zákon o odpadech č. 185/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů: Aktuální znění zákona o odpadech. Návrh zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností. Zařazování odpadů. Co je to vedlejší výrobek. Kdy odpad přestává být odpadem. Povinnosti obcí a fyzických osob při nakládání s komunálním odpadem. Povinnosti původců a povinnosti provozovatelů zařízení při nakládání s odpady (nejčastější správní delikty, zkušenosti z praxe).
Nové povinnosti při nakládání s autovraky, elektroodpady, zpětný odběr pneumatik. Evidence a plnění ohlašovací povinnosti. Nové vyhlášky v oblasti nakládání s odpady (podstatné změny vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady). Sankční řízení. Přestupkové řízení. Diskuse.
Zákon o obalech č. 477/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů: Právní předpisy pro nakládání s obaly – (současně platná legislativa). Povinnosti výrobců, dovozců a distributorů. Kdo má povinnost zajistit zpětný odběr obalů a využití odpadu z obalů a jak zajistit plnění těchto povinností. Na koho se vztahuje povinnost podat návrh na zápis do seznamu osob. Evidence obalů, ohlašovací povinnost. Sankční řízení – přísnější postihy správních deliktů. Diskuse.
Seminář je určen pro pracovníky na úseku životního prostředí, ekology, odpadové hospodáře i pro pracovníky orgánů veřejné správy, kteří pracují v oblasti odpadového hospodářství.

Cílová skupina

Veřejný kurz

Kontaktní osoba

Ludmila Novotná
+420 603 717 305
novotna@profesim.cz

Hodnocení




Organizátor