Detail kurzu

Úvod do webových aplikací se Spring Frameworkem

GOPAS, a.s.

Popis kurzu

Kurz uvede studenty do problematiky webové vrstvy v Javě podle principů REST nad webovým serverem Tomcat s použitím Spring Frameworku. Studentům budou představeny dva stereotypy vývoje webových aplikací v Javě – server-side rendering pomocí Spring MVC a REST API (REST web services) pomocí Spring MVC.

Nejprve jsou probrány Servlety a JavaServer Pages (JSP), protože se jedná o základní stavební článek a zároveň je to jediná společná technologie všech javových webových serverů (Tomcat, Jetty, GlassFish/Payara, JBoss/WildFly, WebLogic, WebSphere/Open­Liberty).

První probíraný stereotyp představuje framework Spring MVC (Model-View-Controller) a renderování šablon webových stránek na serveru. Kurz se tedy zaměří na šablony JSP a Thymeleaf.

Druhým stereotypem pro výstavbu webových aplikací je klientský kód v JavaScriptu v prohlížeči (Angular, React) komunikující pomocí AJAXu na serverové REST API. Tento stereotyp je také podporován Spring MVC. Spring MVC zpřístupňuje ošetřování každého jednotlivého požadavku HTTP samostatně (podobně jako Servlety), ale na rozdíl od Servletů poskytuje velice pohodlné API pro tyto účely. Kurz se zaměřuje na přijímání a odesílání XML a JSONu a komponenty HttpMessageCon­verter.

Kurz neprobírá do hloubky přístup do databáze, nicméně pro výstavbu webových aplikací je použita kombinace Spring Framework + JPA / Hibernate. Aplikace budou nasazovány na lokální Apache Tomcat (war), a pomocí Spring Boot na zabudovaný Tomcat (jar). Nicméně výsledné aplikace lze nasadit na libovolný aplikační server Java EE.

Cílová skupina

Cílová skupina je popsána v položce Cíl kurzu.

Kontaktní osoba

Klientský servis
+420 234 064 900-3
info@gopas.cz

Hodnocení




Organizátor