Detail kurzu

Mzdová a personální speciálka pro rok 2019 včetně mzdového auditu

1. VOX a.s.

Popis kurzu

Na seminářích získáte ucelený přehled o aktuální podobě pracovněprávních a mzdových předpisů, které je nezbytné znát při vedení mzdové agendy a provádění mzdového auditu v roce 2019.

Obsah kurzu

1. seminář: 20. 5. 2019; 9:00–17:00 – Zákoník práce a navazující předpisy pro firemní praxi v roce 2019 – JUDr. Miloš Hejmala Legislativa pracovněprávní oblasti ke dni konání semináře – změny v občanském zákoníku a jejich vliv na pracovněprávní vztahy (dohoda o srážkách ze mzdy, pracovněprávní způsobilost, skončení pracovněprávního vztahu nezletilých) – charakter, účel a obecné pojetí zákoníku práce – zásadní změny zákoníku práce a předpisů souvisejících – zdravotní způsobilost zaměstnance k vykonávané práci – agenturní zaměstnávání – pracovní doba (rozvrh pracovní doby, zvláštní režimy pracovní doby, konto pracovní doby…) – překážky v práci a pracovní volno – práce z domova (rozvrh pracovní doby, překážky v práci, zajištění bezpečnosti práce) – šikana, stres a diskriminace na pracovišti (nové povinnosti zaměstnavatelů) – vztah odborů a managementu (pluralita odborů) – skončení pracovního poměru – změny v dalších pracovněprávních předpisech – zákon o inspekci práce (nové definice přestupků a správních deliktů, kontrola na pracovišti, mzdová rovnost…) – zákon o nemocenském pojištění (převedení na jinou práci) – diskuze, odpovědi na otázky.

2. seminář: 21. 5. 2019; 9:00–13:00 – Personalistika a bezpečnost práce v roce 2019 – Bc. Zdeněk Šenk Úvod do problematiky – aktuální změny v právních předpisech – právní a ostatní požadavky – odpovědnost za BOZP – odborně způsobilá osoba v plnění úkolů při prevenci rizik – výcvik zaměstnanců – pracovní úrazy – prověrky a kontroly BOZP – diskuze, odpovědi na otázky.

3. seminář: 21. 5. 2019; 14:00–18:00 – Předpisy o zaměstnanosti v roce 2019 – JUDr. Ladislava Steinichová Předpisy o zaměstnanosti a postavení Úřadu práce – souvztažnost mezi zákonem o zaměstnanosti, zákoníkem práce a důchodovým a zdravotním pojištěním – uzavírání a ukončování pracovněprávních vztahů zaměstnavateli a vliv na evidenci uchazečů o zaměstnání a na poskytování dávek v nezaměstnanosti – volná pracovní místa, zaměstnávání cizinců a osob se zdravotním postižením, výkon činnosti dítěte – agentury práce a jejich činnost, včetně agenturního zaměstnávání – kontrola dodržování předpisů o zaměstnanosti a pracovněprávních předpisů – diskuze, odpovědi na otázky.

4. seminář: 22. 5. 2019; 9:00–13:00 – Cestovní náhrady ve vazbě na zákon o daních z příjmů a další právní předpisy v roce 2019 – JUDr. Marie Salačová Platná právní úprava o poskytování cestovních náhrad včetně změn pro rok 2017 ve vazbě na zákon o daních z příjmů a úprava dalších právních předpisů – náhrady při tuzemských pracovních cestách – náhrady při zahraničních pracovních cestách – paušalizace cestovních náhrad – zálohy na pracovní cestu – diskuze, odpovědi na otázky.

5. seminář: 22. 5. 2019; 14:00–18:00 – FKSP a sociální fondy – aktuální stav a novinky pro rok 2019 – Ing. Martin Šabo Výklad vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb a výklad souvisejících právních předpisů – používání fondů a jejich účel – tvorba fondů a zásady použití prostředků fondu – fondy dle specifikace – organizační složky státu – příspěvkové organizace – obce – kraje – způsob čerpání fondů – zdaňování prostředků fondů daní z příjmů ze závislé činnosti a případné změny – odborové organizace a jejich spolurozhodování – co lze a nelze z fondů hradit – příspěvky na závodní stravování, rekreaci, kulturní a sportovní činnost, půjčky, odměny, pracovní a životní výročí – vazba na související právní předpisy a jejich změny (například zákoník práce) – diskuze, odpovědi na otázky.

6. seminář: 23. 5. 2019; 9:00–13:00 – Daň z příjmů ze závislé činnosti v roce 2019 – Ing. Marie Hajšmanová Vymezení příjmů podléhající dani z příjmů ze závislé činnosti – příjmy osvobozené od daně, daňové benefity – základ daně z příjmů ze závislé činnosti – schéma výpočtu daňové povinnosti – rozlišení zdanění zálohou na daň a zvláštní sazbou daně, solidární přirážka – slevy na dani, daňové zvýhodnění na vyživované děti – prokazování přípravy na budoucí povolání zvláštní případy výpočtu daňové povinnosti (vliv uzavřeného pracovněprávního vztahu na výpočet daně, způsob výpočtu daňové povinnosti při souběhu příjmů a další).

Roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti: Roční zúčtování záloh na daň z pohledu zaměstnance – podmínky pro uplatnění práva na jeho provedení – roční zúčtování záloh na daň z pohledu zaměstnavatele – základní zásady jeho provedení – slevy na dani uplatňované při ročním zúčtování – sleva na vyživovaného manžela (manželku), „školkovné“ – uplatňování nezdanitelných částek ze základu daně a jejich prokazování – vracení přeplatků na zálohách na daň, zúčtování bonusů – rezidenti, nerezidenti a postup plátců při zdaňování jejich příjmů.

Povinnosti plátců, změny: Povinnosti plátců daně – tiskopisy předkládané finančnímu úřadu – opravy chyb při výpočtu záloh a daně u zaměstnanců.

Diskuze a odpovědi na otázky.

7. seminář: 24. 5. 2019; 9:00–13:00 – Důchodové pojištění, vedení evidenčních listů v roce 2019 – JUDr. Roman Lang, Ph.D., JUDr. Helena Pelikánová Připomenutí posledních změn přijatých v oblasti důchodového pojištění: Okruh pojištěných osob podle právního stavu účinného v roce 2019 – druhy důchodů a jejich výše – vzorový příklad výpočtu důchodu v roce 2019 – možnosti zvyšování starobního důchodu při jeho pobírání.

Úkoly zaměstnavatelů v důchodovém pojištění podle právního stavu účinného v roce 2019: Příklady vyplňování ELDP – ELDP zaměstnanců pobírajících nově zavedené dávky nemocenského pojištění – „otcovská“ a dlouhodobé ošetřovné – součinnost zaměstnavatelů při vybavování žádostí o důchod nebo o zvýšení důchodu, možnost upřednostnění vyloučené doby před příjmem – evidenční a archivační povinnost – ohlašovací povinnost při zaměstnávání předčasných starobních důchodců – zásady prokazování dob zaměstnání nezaznamenaných v evidenci ČSSZ – nejčastěji zjišťované nedostatky v plnění povinností zaměstnavatelů – využívané tiskopisy a jejich řádné vyplnění – důsledky porušení povinností zaměstnavatele na úseku důchodového pojištění (připomenutí úpravy správního trestátní) – další zvažované změny – diskuze, odpovědi na otázky.

8. seminář: 24. 5. 2019; 13:45–15:45 – Zákon o zdravotním pojištění v roce 2019 – Ing. Jana Čemusová, Jitka Luciani Aktuální novinky v systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2019 – systém veřejného zdravotního pojištění v ČR – osobní rozsah veřejného zdravotního pojištění v ČR – práva a povinnosti účastníka systému veřejného zdravotního pojištění v ČR – plátci pojistného – postavení cizinců v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR a problematika jejich zaměstnávání ve vztahu k systému veřejného zdravotního pojištění – EU legislativa a bilaterální smlouvy ve vztahu k systému veřejného zdravotního pojištění – diskuze, odpovědi na otázky.

9. seminář: 27. 5. 2019; 9:00–13:00 – Zákon o pojistném na sociální zabezpečení v roce 2019 – Ing. Marta Ženíšková Změny od 1. 1. 2019 – okruh poplatníků pojistného, nesprávné posuzování podmínek u zaměstnání malého rozsahu – vyměřovací základ (výjimky), příklady na posuzování konkrétních příjmů – sazba pojistného – placení pojistného a odvod pojistného – maximální vyměřovací základ, úhrn vyměřovacích základů, vracení přeplatku zaměstnavateli a zaměstnanci – přehled o výši pojistného, nulové přehledy, – přeplatky a nedoplatky, výkazy nedoplatků, platební výměry – promíjení penále – splátky – pokuty – diskuze, odpovědi na otázky.

10. seminář: 27. 5. 2019; 13:45–15:45 – Zákon o nemocenském pojištění v roce 2019 – JUDr. František Vlasák Charakteristika systému nemocenského pojištění – základní pojmy.

Účast na nemocenském pojištění: Okruh pojištěných osob – podmínky a průběh účasti na pojištění – zaměstnání malého rozsahu – dohody o provedení práce.

Dávky: Obecné podmínky nároku – nemocenská – peněžitá pomoc v mateřství – ošetřovné – vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství – výše dávek.

Organizace provádění pojištění: Organizace systému – úkoly zaměstnavatele – výplata dávek.

Diskuze a odpovědi na otázky.

11. seminář: 28. 5. 2019; 9:00–16:00 – Mzdové předpisy v praxi pro rok 2019 – Ing. Růžena Klímová Přehled právních předpisů vztahujících se k práci mzdových účetních – povinnosti zaměstnavatele při vzniku, trvání a ukončení pracovního poměru, při skončení kalendářního roku – mzdové formy a příplatkové mzdy – sjednání mzdy a stanovení mzdy – minimální mzda – nejnižší úrovně zaručené mzdy – průměrný výdělek a náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti – srážky ze mzdy – zdravotní pojištění v příkladech – pracovně lékařské prohlídky – příprava na budoucí povolání – další aktuální problémy ve mzdové oblasti – diskuze, odpovědi na otázky.

12. seminář: 29. 5. 2019; 9:00–16:00 – Vedení personální a mzdové agendy, mzdový audit – Ing. Růžena Klímová Zápočtový list, jeho náležitosti a jeho předání – ochrana osobních údajů – osobní spis – dovolená, nárok na dovolenou, krácení, převody zůstatků, proplacení dovolené – archivace dat – diskuze, odpovědi na otázky.

Po skončení výuky TEST IES.

Cílová skupina

Cyklus seminářů je určen mzdovým účetním, auditorům, HR manažerům a všem ostatním, kteří potřebují pro správný výkon své praxe získat podrobné a aktuální informace o pracovněprávní a mzdové agendě.

Poznámka k ceně

kód: 1902410 - 17 990 Kč + DPH Základní cena, kód: 190241A - 34 181 Kč + DPH cena pro 2 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 190241B - 48 573 Kč + DPH cena pro 3 účastníky z jedné společnosti na jednom kurzu, kód: 190241C - 61 166 Kč +

Kontaktní osoba

Jana Pružinová
+420 226 539 670
vox@vox-kurzy.cz

Hodnocení




Organizátor