Detail kurzu

Správní řád ve vazbě na stavební zákon

ANAG, spol. s r.o.

Popis kurzu

Cíl: Prohloubit Vaše znalosti a dovednosti v oblasti aplikace správního řádu na správní činnosti vykonávané dle stavebního zákona a předpisů souvisejících. Dále bude výklad zaměřen na problematiku přestupků na úseku stavebního řádu s ohledem na přestupkový zákon. Seznámíte se s aktuální právní úpravou, s ustálenou soudní judikaturou v oblasti rozhodování podle stavebního zákona, důraz bude kladen na konkrétní zkušenosti v této oblasti, na příklady z praxe a rozbory řešení.

Obsah kurzu

  • vztah správního řádu a stavebního zákona – základní zásady činnosti správních orgánů
  • správní orgány – příslušnost, změny příslušnosti, podjatost, vedení řízení, jednací jazyk, doručování, dotčené orgány a závazná stanoviska (vliv velké novely stavebního zákona č. 225/2017 Sb.)
  • účastníci řízení (vliv velké novely stavebního zákona č. 225/2017 Sb.) – úkony právnické osoby – zastoupení povinné – opatrovník a dobrovolné – na základě plné moci, podpůrce
  • úkony účastníků – podání x podnět (vliv velké novely stavebního zákona č. 225/2017 Sb.), § 36, nahlížení do spisu a poskytování kopií projektové dokumentace stavby – poskytování informací ze správního spisu podle zákona č. 106/1999 Sb.
  • průběh řízení v prvním stupni – zahájení řízení, námitky účastníků, předběžná otázka, přerušení, zastavení řízení, rozhodnutí x úkony dle části čtvrté na úseku stavebního řádu – souhlasy (vliv velké novely stavebního zákona č. 225/2017 Sb.)
  • aktuální judikáty ve vztahu k probíraným oblastem s vazbou na stavební zákon – metodika MV a MMR
  • diskuze – odpovědi na dotazy

Cílová skupina

Určeno pro úředníky a vedoucí úředníky všech stupňů stavebních úřadů a dále pro pracovníky obcí, kteří se zabývají investiční činností, pro investory stavebních záměrů, kteří výše uvedené znalosti potřebují v řízeních u stavebních úřadů.

Hodnocení




Organizátor