Detail kurzu

Kurz zpracování fotografií v RAW formátu

NICOM, a.s.

Popis kurzu

Stále více fotografů pořizuje své snímky do RAWu, nebo se k tomuto nevyhnutelnému kroku chystá. Naučíme vás vyvolávat úchvatné obrazy z RAW dat. Již nikdy více nebudete chtít vrátit k nedokonalému JPG.

Cílová skupina

Zvládnete práci s RAWem v počítači a získáte tipy jak využít možnosti RAWu při focení. Budete používat konverzní parametry a nástroje přesně podle Vašeho záměru, nikoliv podle automatických předvoleb. Zvládnete efektivní hromadné konverze v Zoner Photo Studiu, i pokročilejší operace v Adobe LightRoom a Camera RAW (Adobe Photoshop).

Co je to RAW?

Formáty RAW jsou jediné, který dokáží uložit všechna získaná data ze snímače fotoaparátu. Bez uložení snímků do RAWu nevyužijete draze zaplacené schopnosti vašich fotoaparátů. S RAWem to není zdaleka tak jednoduché jako ze snímky ve formátu JPG. Jedná se totiž o nezpracovaná data ze snímače, proto se často RAW také nazývá digitální negativ. Z tohoto negativu nám bude teprve v počítači vznikat digitální obraz, u kterého jsou možné úpravy expozice, nastavení kontrastu, úpravy barev, ostrosti a mnohé další…

Jaké možnosti mi úprava RAWu nabízí?

V kurzu se podíváme na to, jak z RAWu vydolovat maximum informací pro precizní úpravy. Také si v praxi ukážeme, které úpravy a nastavení má smysl udělat již během konverze, a se kterými je lepší počkat do dalších fází postprocesu snímku. Protože RAW nabízí možnost vytvářet naprosto odlišné varianty snímku, tak si ukážeme jak je možné načítat a ukládat konverzní nastavení, styly a efekty. Tyto možnosti RAWu ocení každý fotograf, ať už se věnuje portrétní fotografii, nebo fotografuje přírodu. V obou případech se se vždy hodí změna stylu snímku bez ztráty kvality a nutnosti přepínat styl již při focení.

Korelace optických a geometrických vad

Při konverzi RAWu je také možné velmi precizně odstranit obrazové vady objektivu i geometrická zkreslení. Při konverzi RAWu se pro to používají profily objektivů, které popisují jejich geometrii a díky kterým je možné linie obrazu přesně vyrovnat. Tyto nástroje jistě potěší každého fotografa architektury i fanoušky skládaných snímků.

Jak nakládat s RAWy?

V neposlední řadě se budeme zabývat vhodným uložením RAWu a konverzních nastaveních pro budoucí použití. RAWy jsou totiž daleko více náchylné na poškození dat. Je tedy potřeba se zamyslet nad tím, proč a jak tato data bezpečně archivovat. Probereme i záležitosti týkající se tisku takto upravených fotografií.

Kontaktní osoba

Vít Straka
+420 602 323 906
marketing@nicom.cz

Hodnocení




Organizátor